Intoleranța la lactoză

(traducere și adaptare după articolul “Lactose Intolerance” – Harvard Health Publishing)

 

Ce este intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză este o cauză frecventă de crampe abdominale, balonare și scaune moi. Această afecțiune apare atunci când organismul nu are suficientă enzimă intestinală numită lactază. Rolul lactazei este să descompună lactoza, principalul zahăr din lapte. Odată ce lactoza este descompusă în forme mai simple de zahăr, aceste zaharuri simple pot fi absorbite în fluxul sanguin.

În digestia normală, lactoza este digerată în intestinul subțire fără eliberarea de bule de gaz. Atunci când lactoza nu poate fi digerată bine, trece în colon. Bacteriile din colon descompun o parte din lactoză, producând hidrogen. Lactoza rămasă atrage, de asemenea, apă în colon. Gazul și apa suplimentare genereaza simptome, cum ar fi crampele, diareea, balonarea și flatulența (gaze).

Intoleranța la lactoză este de obicei de natură genetică (moștenită). La mulți oameni de origine africană sau asiatică, organismul începe să producă mai puțină lactază în jurul vârstei de 5 ani. Până la 90% dintre persoanele din unele zone din Asia de Est, 80% dintre amerindieni, 65% dintre africani și afro-americani și 50% dintre hispanici au un grad de intoleranță la lactoză. În contrast, majoritatea caucazienilor (80%) au o gena care conservă capacitatea de a produce lactază până la vârsta adultă.

O cauză rară a intoleranței la lactoză este numită deficiență congenitală de lactază. Organismul sugarilor cu această afecțiune nu produce lactază. Neputând digera lactoza, sugarul are diaree de la naștere. Această afecțiune era fatală înainte de dezvoltarea formulelor de lapte fără lactoză pentru sugari.

Dificultatea de a digera lactoza poate fi, de asemenea, cauzată de mai multe tulburări gastrointestinale. Gastroenterita virală sau bacteriană și alte boli, cum ar fi boala celiacă, pot distruge celulele producătoare de lactază care căptușesc intestinul subțire.

O condiție numită suprapopulare bacteriană, în care intestinul subțire conține mai multe bacterii decât normal, poate, de asemenea, cauza simptome de sensibilitate la lactoză în dieta. În acest caz, bacteriile descompun lactoza în intestinul subțire, eliberând gaz în proces. Gazul poate cauza balonare, crampe și flatulență, iar suprapopularea bacteriană poate provoca, de asemenea, diaree. În acest caz, problema nu este cauzată de lipsa lactazei.

Simptome

Intoleranța la lactoză poate provoca următoarele simptome comune:

  • Scaune moi, abundente și cu miros neplăcut
  • Grețuri
  • Dureri abdominale
  • Crize
  • Balonare
  • Flatulență, care începe la aproximativ 30 de minute până la 2 ore după consumarea alimentelor sau băuturilor care conțin lactoză.

Gravitatea simptomelor variază în funcție de cantitatea de lactoză pe care un individ o poate tolera, cantitatea de lactoză ingerată și dimensiunea și conținutul de grăsime al mesei. Persoanele care suferă și de sindromul intestinului iritabil tind să aibă simptome mai severe de intoleranță la lactoză.

 

Diagnosticul

Este posibil să aveți intoleranță la lactoză dacă simptomele dvs. se ameliorează semnificativ atunci când evitați lactoza. De obicei, o perioadă de încercare a unei diete fără lactoză este tot ceea ce este necesar pentru a pune diagnosticul de intoleranță la lactoză. În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate dori să facă teste pentru a confirma diagnosticul.

Un test pentru confirmarea diagnosticului este testarea hidrogenului în aerul respirat. Testul este nedureros și neinvaziv. Nu trebuie sa mâncati alimente cu câteva ore înainte de testare.

Testul începe prin consumul unui lichid care conține lactoză. Apoi, respirația dumneavoastră este analizată pentru hidrogen pe parcursul câtorva ore. În mod normal, în respirația dumneavoastră se detectează foarte puțin hidrogen. Cu toate acestea, dacă aveți intoleranță la lactoză, bacteriile din colonul dumneavoastră vor descompune lactoza nedigerată producând hidrogen. Hidrogenul este absorbit în fluxul sanguin și apoi circulă prin sânge către plămâni și este expirat. Veți fi diagnosticat cu intoleranță la lactoză dacă în timpul acestui test sunt detectate niveluri de hidrogen mai mari decât normale. Suprapopularea bacteriană poate, de asemenea, provoca un rezultat pozitiv la test, așa că poate fi considerată o explicație alternativă dacă testul dumneavoastră este pozitiv.

Alt test care poate fi folosit pentru diagnosticul intoleranței la lactoză este testul genetic din sângele venos.

Durata estimata

Persoanele care dezvoltă intoleranță la lactoză ca rezultat al gastroenteritei sau altei cauze digestive pot reveni complet la normal când problema intestinală este tratată. Acest lucru poate dura câteva săptămâni până la câteva luni.

Când intoleranța la lactoză este de natură genetică, condiția este permanentă. Cu toate acestea, oamenii pot evita simptomele evitând alimentele care conțin lactoză (în principal, produsele lactate) sau consumându-le în mod moderat. În plus, forme comerciale de enzime lactazice sunt disponibile (de exemplu, Lactaid). Aceste enzime de substituție de obicei nu elimină complet simptomele.

Prevenire

Nu există nici o modalitate de a preveni intoleranța la lactoză.

Tratament

Există două modalități principale de tratament pentru intoleranța la lactoză:

  • Reducerea cantității de lactoză consumată, prin limitarea laptelui și a produselor lactate
  • Administrarea de înlocuitori enzimatici disponibili comercial

Persoanele cu intoleranță la lactoză trebuie să citească etichetele tuturor alimentelor preparate pentru a vedea dacă conțin lactoză.

Cele mai mari concentrații se găsesc în lapte. Brânzeturile și iaurturile grecești au de obicei cantități mai mici de lactoză. Unele produse listate ca fiind fără lactoză, cum ar fi crema de cafea pudră și toppingurile, pot conține lactoză dacă conțin ingrediente derivate din lapte. Când citiți etichetele alimentelor, căutați cuvinte precum zer, cheag, produse lactate deshidratate, pulbere de lapte degresat și praf de lapte degresat. Dacă oricare dintre aceste ingrediente sunt pe etichetă, produsul probabil conține lactoză.

Dacă evitați complet lactoza, simptomele ar trebui să dispară.

Dacă nu dispar, diagnosticul ar putea să nu fie corect. Multe persoane vor putea tolera o creștere treptată a consumului de lactoză dacă sunt atente să-și monitorizeze simptomele.

Medicii recomandă adesea înghețata în acest caz. Aceasta este mai bine tolerată decât alte alimente care conțin lactoză datorită conținutului său ridicat de grăsime. Pe măsură ce creșteți treptat nivelurile de lactoză, asigurați-vă să consumați proporțiile corecte de grăsime, proteină și alți  nutrienți.

Există mai multe formulări de enzime disponibile comercial (tablete și lichide) care pot servi drept înlocuitori de lactază. Puteți adăuga acestea la alimentele care conțin lactoză pentru a reduce semnificativ simptomele. Cu toate acestea, aceste produse rareori elimină complet simptomele, iar rezultatele variază de la o persoană la alta, precum și în funcție de produsele folosite.

Multe persoane cu intoleranță la lactoză pot avea dificultăți în asigurarea unui nivel de calciu suficient în dieta lor. De asemenea, acestea pot avea niveluri scăzute de vitamina D. Acest lucru crește riscul de osteoporoză, o afecțiune în care oasele devin subțiri și fragile.

Prin urmare, asigurați-vă un consum de alte alimente bogate în calciu. Majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză pot tolera iaurtul cu culturi vii, o bună sursă de calciu. Legumele precum broccoli, varza chinezească, varza kale sunt de asemenea, excelente surse de calciu. Există mai puține surse naturale bune de alimente cu vitamina D. Este posibil să aveți nevoie de un supliment zilnic de vitamina D.

Când să consultați un profesionist

Sunați medicul pentru a discuta despre posibilitatea de a avea intoleranță la lactoză dacă dezvoltați simptome după consumul de produse lactate. Deși această condiție nu este periculoasă, poate fi înșelătoare. Există tratamente eficiente disponibile, deci nu este nevoie să suferiți.

Prognostic

Persoanele cu intoleranță la lactoză au o perspectivă excelentă. Simptomele pot fi ameliorate dacă produsele lactate sunt limitate sau evitate, sau dacă sunt consumate împreună cu o doză de enzimă lactazică preparată comercial.