Pentru a ne asigura că bebelușii beneficiază de toate avantajele alăptării, este important să evităm folosirea suzetelor sau a biberonului cât se poate de mult.
Medicii și asistentele recomandă părinților să nu folosească aceste dispozitive pentru că pot să creeze confuzie la bebeluși și să îi determine să refuze sânul mamei.
Dacă din anumite motive nu puteți alăpta direct la sân, există alte metode de a hrăni bebelușul, care nu îl vor împiedica să se alăpteze normal mai târziu.
De exemplu, puteți folosi o căniță pentru a-i da laptele muls, în loc de biberon.
Iată câteva sfaturi despre cum să mulgeți și să păstrați laptele matern
- Laptele poate fi muls manual sau cu ajutorul unei pompe speciale. Este important să învățați tehnica corectă pentru a face asta eficient.
- Dacă vreți să păstrați laptele matern pentru mai puțin de 5 zile, e mai bine să îl țineți în frigider decât la congelator, pentru că își păstrează mai bine proprietățile.
- Când congelați laptele, faceți-o în porții mici, suficiente pentru o singură masă.
- Nu îl păstrați pe ușa frigiderului, unde temperaturile variază cel mai mult.
- Dacă trebuie să transportați laptele, folosiți o geantă termoizolantă cu pachete de gheață și folosiți laptele imediat după ce ajungeți sau puneți-l în frigider sau congelator.
- Nu folosiți cuptorul cu microunde pentru a dezgheța sau încălzi laptele, și nu îl recongelați după ce a fost dezghețat.
Iată cât timp puteți păstra laptele matern în condiții diferite:
- La temperatura camerei (maxim 25 °C) – până la 6 ore.
- În recipiente izoterme (maxim 4 °C) – până la 24 de ore.
- În frigider – până la 5 zile.
- În compartimentul de congelare al unui frigider cu ușă separată – până la 1 săptămână.
- Într-un congelator standard (la -18°C) – până la 6 luni.
Este considerat ideal să păstrați laptele muls în frigider la 0-4 grade Celsius pentru maximum 96 de ore (4 zile).
Este important ca toate mamele care doresc să se mulgă și să păstreze laptele să fie bine informate despre cum să facă acest lucru corect.
0 comentarii