Introducerea alimentației complementare este o etapă esențială în dezvoltarea copilului, care ajută la diversificarea dietei și la acoperirea nevoilor nutriționale în creștere.

Iată cum putem înțelege și aplica acest proces important:

Cât mâncăm la o masă?

– pentru bebeluși: cantitatea de alimente pe care un bebeluș o poate consuma la o masă variază în funcție de vârsta lui. Începând de la aproximativ 230g la 4-6 luni, până la 350g la 18-24 de luni.

– energie din lapte: chiar și după începerea alimentației complementare, laptele matern sau formula de lapte continuă să fie o sursă importantă de energie, oferind aproximativ 35%-40% din necesarul total de energie al copilului între 12 și 23 de luni.

Textura și gustul alimentelor

– diversificarea texturilor: alimentația complementară începe cu piureuri fine și treptat se introduc alimente mai dense și solide, pentru a se adapta la dezvoltarea motorie a copilului.

– prepararea corectă: alimentele semi-solide ar trebui să fie suficient de dense pentru a nu curge din lingură. Este important să evităm diluarea excesivă a piureurilor, care poate reduce densitatea energetică și cantitatea de micronutrienți.

– gusturi și preferințe: copiii învață să accepte și să aprecieze diferite gusturi prin expuneri repetate. Sunt născuți cu o preferință pentru gustul dulce, în timp ce gusturile amare și acre, caracteristice legumelor, pot necesita o perioadă de adaptare.

Sfaturi pentru introducerea alimentelor

– alegerea alimentelor: începeți cu alimente bogate în fier, cum ar fi cerealele fortificate, carnea și legumele.

– diversitatea: oferiți o gamă largă de alimente pentru a expune copilul la diferite gusturi și texturi.

– expunerea repetată: este posibil să fie nevoie de 6 până la 36 de expuneri pentru ca un copil să accepte gusturi noi, în special cele amare.

– varietatea de legume: oferirea unei varietăți de legume poate crește acceptarea și cantitatea consumată de copil.

De ce este important?

Introducerea alimentației complementare nu numai că satisface nevoile nutriționale în creștere ale copilului, dar și pune bazele preferințelor alimentare pe termen lung.

Alegerea alimentelor sănătoase, minim procesate și bogate în nutrienți esențiali încurajează dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase de care care copilul va beneficia pe parcursul vieții. Acesta este un moment ideal pentru a introduce legumele și pentru a promova acceptarea unei game largi de gusturi și texturi, contribuind astfel la o dietă echilibrată și diversificată.