După ce un bebeluș vine pe lume, este foarte important ca mama și copilul să petreacă împreună primele momente, fără a fi despărțiți pentru procedurile obișnuite de îngrijire. Specialiștii recomandă ca acest contact direct, piele pe piele, să nu fie întrerupt pentru cel puțin o oră. Acest timp special ajută mama să observe când micuțul este pregătit să înceapă să se hrănească și, dacă este necesar, ea va fi sprijinită pentru a-l alăpta.
Este important de știut că oferirea altor lichide decât laptele matern înainte de a începe alăptarea poate întârzia acest proces. Studiile arată că a oferi mamelor, mai ales celor la primul copil, sfaturi și informații înainte de naștere și după, poate încuraja începerea timpurie a alăptării și continuarea acesteia în mod exclusiv. Se pare că discuțiile în grup sunt chiar mai eficiente decât cele individuale.
Despre frecvența și durata alăptării
Pentru a avea o alăptare reușită, mamele ar trebui să înțeleagă cum funcționează producția de lapte matern. Când bebelușul suge, semnalele trimise de la mamelon la creier determină eliberarea hormonilor care stimulează producția de lapte. Cu cât bebelușul suge mai des, cu atât se va produce mai mult lapte. Este important de știut că acest proces poate fi influențat și de alți factori, cum ar fi nivelul hormonului oxitocină, care pe de o parte ajută la eliberarea laptelui și, pe de altă parte, reduce sângerarea după naștere, dar poate cauza și contracții uterine care uneori sunt dureroase.
Se recomandă ca alăptarea să fie făcută la cerere, oricând și cât de des dorește copilul, fără restricții de frecvență sau durată.
În primele 8 săptămâni, bebelușul ar trebui să fie alăptat cel puțin de 8 ori pe zi, inclusiv noaptea. Fiecare sesiune de alăptare nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute.
După primele 8 săptămâni, numărul de alăptări poate fi redus, dar ar trebui să rămână de cel puțin 5-6 ori pe zi, inclusiv pe timpul nopții.
Alăptarea ar trebui să continue până când copilul împlinește cel puțin 12 luni, decizia de a opri alăptarea după această vârstă fiind la alegerea mamei și/sau a copilului. Este important ca mamele să fie susținute și încurajate în această decizie, inclusiv de către medicul de familie.
0 comentarii