Infecțiile cu Chlamydia

(traducere și adaptare dupa articol “Chlamydia” – Harvard Health Publishing)

Ce este infecția cu Chlamydia? 

Clamidia este o infecție transmisă sexual, răspândită prin sex neprotejat cu cineva infectat cu o bacterie numită Chlamydia trachomatis. Aceste bacterii se găsesc în urină și secrețiile genitale ale persoanelor infectate.

Clamidia poate afecta mai multe zone ale sistemului reproductiv, cauzând uretrită, vaginită, cervicită și boala inflamatorie pelviană (PID). Chlamydia poate cauza, de asemenea, infecții ale ochilor și pneumonie la nou-născuții mamelor infectate.

Chlamydia este una dintre cele mai comune infecții transmise sexual. Infecțiile apar cel mai des la persoanele necăsătorite sub 25 de ani care au avut doi sau mai mulți parteneri sexuali în cursul anului precedent. La femei, infecția netratată poate duce la infertilitate, durere pelviană cronică și sarcină tubară, în care oul fertilizat se implantează și crește în tubul falopian, și nu în uter.

Simptomele infecției cu Chlamydia  

Aproximativ 75% dintre femei și 50% dintre bărbații infectați nu prezintă simptome. Din acest motiv, multe persoane infectate rămân netratate și pot continua să răspândească infecția altora.

La femei, Chlamydia poate cauza:

  • senzație de arsură la urinare
  • scurgeri vaginale anormale
  • sângerare vaginală ușoară (în special după actul sexual)
  • durere în pelvis sau abdomenul inferior.

La bărbați, Chlamydia poate cauza:

  • eliberare anormală de lichid care nu este urină sau spermă (numită scurgere peniană)
  • senzație de arsură la urinare.

Diagnosticarea infecției cu Chlamydia 

Deoarece Chlamydia poate să nu cauzeze simptome, medicul tău va evalua riscul tău de a avea infecția pe baza istoricului tău sexual. De exemplu, medicul tău te va întreba dacă ai făcut sex fără a folosi prezervative. Medicul tău poate confirma dacă ai infecție folosind un test de urină sau un tampon pentru a colecta lichid din uretră sau colul uterin. Dacă ești în grupa de vârstă la risc, ar trebui să fii testat cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu ai simptome.

Durata estimata a infecției cu Chlamydia 

Dacă nu este tratată, infecția poate dura luni de zile, și în acest timp, bacteriile pot fi răspândite altora prin sex neprotejat.

Prevenirea infecției cu Chlamydia

Deoarece Chlamydia dă o infecție care poate fi răspândită în timpul actului sexual, poți preveni infecția prin:

  • a nu face sex
  • a face sex doar cu o singură persoană, neinfectată (testată și care are test negativ)
  • folosirea întotdeauna a prezervativelor din latex în timpul activității sexuale.

Pentru a preveni complicațiile infecției cu Chlamydia netratate, inclusiv infertilitatea și sarcina tubară, femeile sexual active la risc de a se infecta ar trebui să aibă un examen pelvian de rutină cu un test de screening pentru Chlamidie în fiecare an. Pentru a preveni infecțiile oculare și pneumonie la nou-născuți, femeile gravide la risc ar trebui să fie testate.

Tratarea infecției cu Chlamydia

Medicii tratează infecția cu Chlamydia cu antibiotice orale cum ar fi doxiciclină, azitromicină și levofloxacină. Cei care sunt tratați pentru infecție cu Chlamidie ar trebui să aibă toți partenerii lor sexuali tratați de asemenea.

Când să apelezi la un profesionist ?

Grupul de Lucru pentru Servicii Preventive din Statele Unite recomandă cu insistență ca următoarele grupuri de femei să primească screening anual pentru infecța cu Chlamydia:

  • femeile sexual active cu vârsta de 24 de ani și mai tinere
  • femeile mai în vârstă cu mai mulți parteneri sexuali
  • toate femeile însărcinate cu vârsta de 24 de ani și mai tinere
  • femeile însărcinate mai în vârstă care pot fi la un risc mai mare.

Contactează-ți medicul de familie dacă ai simptome de infecție uretrală, vaginală sau pelviană.

Prognostic

Tratamentul cu antibiotice vindecă infecția cu Chlamydia și poate preveni, de obicei, complicațiile. Odată ce o femeie dezvoltă boala inflamatorie pelviană din cauza Chlamidiei sau a altor cauze, are până la 20% risc de complicații pe termen lung, cum ar fi infertilitatea sau durerea pelviană cronică.

Informații suplimentare:

American Sexual Health Association
https://www.ashasexualhealth.org/

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
https://www.cdc.gov/