Biopsia de vilozități coriale (BVC)

(traducere și adaptare dupa articol “ Chorionic Villus Sampling” – Harvard Health Publishing)

 

Ce înseamnă biopsia de vilozități coriale?

Vilozitățile coriale sunt structuri mici ramificate din structura placentei. Ele ancorează placenta de peretele uterului, aproape ca rădăcinile unei plante. O altă funcție asemănătoare rădăcinilor, este de a absorbi nutrienții din sângele mamei, din căptușeala uterului ei și de a livra acești nutrienți catre cordonul ombilical. Aceste structuri conțin celule de la fătul în curs de dezvoltare. Un test care prelevă o mostră din aceste celule printr-un ac se numește biopsia de vilozități coriale (BVC).

BVC ajută la formularea de răspunsuri în legătură cu posibile afecțiuni ale copilului aflat în uter.  Bolile care pot fi diagnosticate cu BVC includ boala Tay-Sachs, anemia falciformă, fibroza chistică, talasemia și sindromul Down. (incompatibilitatea Rh și defectele de tub neural, totuși, pot fi diagnosticate doar prin amniocenteză.) BVC poate fi efectuată mai devreme în sarcină decât amniocenteza și poate fi făcută când nu există suficient lichid amniotic pentru a permite amniocenteza. Cu toate acestea, are unele riscuri suplimentare în comparație cu amniocenteza.

Cum mă pregătesc pentru biopsia de vilozități coriale?

BVC poate fi efectuată între săptămânile 10 și 13 de sarcină. Spuneți medicului dumneavoastră în avans dacă ați avut vreodată o reacție alergică la lidocaină sau la medicamentul anestezic folosit la cabinetul dentistului.

Ce se întâmplă când se efectuează biopsia de vilozități coriale?

Există două moduri prin care medicul dumneavoastră poate efectua BVC:

  • prin vagin și cervix
  • prin peretele abdominal.

Pentru ambele tipuri de prelevare, vă veți întinde pe spate pe o masă de examinare și medicul folosește ultrasunete pentru a localiza fătul și placenta.

Dacă prelevarea trebuie să fie făcută prin vagin și cervix, vă veți așeza pe masa ginecologică, așa cum ați face pentru un examen pelvian. Un speculum (un dispozitiv care arată ca un cioc de rață care poate fi deschis și închis) este folosit pentru a deschide vaginul astfel încât medicul dumneavoastră să poată vedea în interior. Un tub lung flexibil, mult mai îngust decât un pai, este introdus prin cervix și împins înainte în timp ce medicul dumneavoastră îl urmărește cu ecograful, până când a ajuns la partea fetală a placentei. Apoi, o mică mostră din căptușeala din jurul fătului este trasă în tub pentru testare.

Dacă prelevarea trebuie să fie făcută prin peretele abdominal, abdomenul inferior este curățat cu un săpun antibacterian. În unele cazuri, medicul folosește un ac mic pentru a injecta un medicament anestezic chiar sub piele, astfel încât să nu simțiți acul de prelevare. (Deoarece acul de prelevare nu provoacă o senzatie de înțepătură mai puternica decât medicamentul anestezic însuși, nu fiecare medic include acest pas.) Un ac gol de câtiva centimetrii lungime este introdus prin piele și mușchiul abdomenului și prin peretele uterului, până la marginea placentei. Acest ac este menținut în loc și este folosit ca un ac ghid. Un ac mai îngust este apoi introdus prin primul ac. Este rotit și mutat înainte și înapoi de mai multe ori. O mostră este colectată într-o seringă atașată.

Bătăile cardiace ale fătului și tensiunea arterială și ritmul cardiac al mamei sunt verificate la începutul și sfârșitul procedurii. Întreaga procedură durează aproape 30 de minute.

 

Ce riscuri există de la biopsia de vilozități coriale?

Riscul de avort spontan și alte complicații induse de BVC sunt ușor mai mari decât riscul produs de amniocenteză, dar unii părinți consideră că merită riscul suplimentar pentru a putea lua decizii mai devreme în sarcină, dacă rezultatele arată că bebelușul are o problemă de sănătate.

De asemenea, au existat unele rapoarte care sugerează că există un risc foarte mic de a produce defecte congenitale (membre anormale) la făt.

O dificultate particulară cu acest test este că poate avea un rezultat fals anormal datorită variabilității celulelor placentei. Această variabilitate este numită mozaicism. Mozaicismul ocazional cauzează un rezultat de test anormal chiar dacă bebelușul este normal și sănătos. Acest lucru v-ar putea determina să luați decizia de întrerupere a sarcinii pe care nu ati fi luat-o dacă ați fi avut informații mai bune. Unii medici pot recomanda un alt test, amniocenteza, pentru a confirma un rezultat anormal înainte de a planifica o întrerupere.

Unele femei au sângerări vaginale după procedură. Infecția nu este frecventă.

Trebuie să fac ceva special după ce se termină biopsia de vilozități coriale?

Ar trebui să notificați medicul dacă aveți sângerări vaginale, mai ales dacă sunt abundente sau durează mai mult de trei zile. Ar trebui, de asemenea, să spuneți medicului despre dureri abdominale puternice sau febră.

Medicii recomandă de obicei evitarea exercițiilor fizice și a sexului în ziua în care ați avut procedura.

Cât timp durează până când rezultatul testului este cunoscut?

Analiza cromozomilor mostrei durează două săptămâni sau mai mult. Rezultatele unor teste pot fi disponibile mai devreme.